sâmbătă, 29 august 2009

Ciulă Nebunu’, spaima şoselelor


Este din Craiova, are 16 ani şi este poreclit Ciulă Nebunu’. Până acum are două dosare penale pentru conducere a unui autoturism pe drumurile publice fără a avea permis, dar este şi „vedetă“ în câteva filme postate pe internet, în care apare făcând derapaje în trafic.

Un cititor GdS a sesizat faptul că un minor de etnie romă din Craiova circulă frecvent prin oraş cu diverse maşini, chiar dacă nu are permis de conducere, ba chiar face „figuri“ şi derapaje controlate în trafic. Acesta a explicat că există şi „dovezi“ în acest sens, mai multe filme fiind postate pe YouTube, înregistrări care îl arată pe Ciulă conducând autoturisme şi făcând derapaje controlate, de cele mai multe ori în trafic.
Într-adevăr, pe YouTube sunt postate patru filme, denumite sugestiv „Ciulă, nebunu’ din Craiova“ sau „Stăpânu’ BMW-urilor“, imagini care pot fi găsite la adresele www.youtube.com/watch?v=RLn9N9ADlzs; www.youtube.com/watch?v=RLn9N9ADlzs; www.youtube.com/watch?v=q5MNRr60NwM şi www.youtube.com/watch?v=-3tOmXcnWb0. Acelaşi cititor a întrebat de ce poliţiştii de la rutieră permit ca astfel de persoane să conducă autoturisme pe drumurile publice, chiar dacă nu au permis, punând în pericol viaţa celorlalţi participanţi la trafic. Într-unul din filme, în care Ciulă conduce un autoturism în zona Parcului „Romanescu“, se observă cum acesta evită la „mustaţă“ o persoană care traversa strada pe trecerea de pietoni. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au explicat că Ciulă Nebunu’ este cunoscut de poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Craiova, care de la începutul anului şi până acum au întocmit două dosare penale pe numele său.

Cu maşina neînmatriculată şi fără permis

Conform IPJ Dolj, Baldovin Ion T., de 16 ani, poreclit „Ciulă“, cu domiciliul pe strada Râului, are până acum întocmite două dosare penale, unul pentru conducere fără permis şi altul pentru conducere fără permis şi conducere a unui autoturism neînmatriculat.
Prima oară a fost identificat în trafic pe 14 ianuarie, în timp ce se afla la volanul unui Rover cu numărul 250-CTX pe strada Ştirbei Vodă. Un echipaj de poliţie a observat că şoferul Roverului a pierdut controlul direcţiei şi a acroşat o bordură, după care şi-a continuat drumul. Poliţiştii l-au urmărit, iar când au oprit Roverul au constatat că acesta era condus de Ciulă, care nu avea permis pentru nici o categorie de autovehicule. De asemenea, s-a stabilit că Roverul era radiat din circulaţie încă din 2006. Ofiţerii de la rutieră au întocmit atunci pe numele lui Ciulă un dosar penal pentru conducere fără permis şi punerea în circulaţie a unui autovehicul neînmatriculat.
A doua oară, pe 28 aprilie, minorul a fost depistat de poliţişti conducând un BMW pe strada Bucovăţ din Craiova. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, după ce mai mulţi cetăţeni au sesizat că Ciulă se plimbă frecvent cu un BMW cu numărul de înmatriculare DJ-81-LEO pe drumurile publice, autoturismul a fost dat în consemn, toate echipajele de la rutieră fiind înştiinţate. Pe 28 aprilie, un echipaj de poliţie l-a văzut în timp ce conducea BMW-ul dat în consemn pe strada Bucovăţ. Ciulă nu a oprit iniţial la semnalele oamenilor legii, ci abia după ce un agent s-a pus în faţa maşinii. Minorul s-a ales cu alt dosar penal, de data aceasta numai pentru conducere fără permis.
Poliţiştii au precizat că ambele dosare au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, cu propunere de trimitere în judecată.

Prevederi legale

Conform Codului Rutier, punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la trei ani. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani.

Făcea derapaje controlate în trafic

Pe 26 aprilie, Constantin Cristian Toma, de 25 de ani, din Craiova, a fost arestat preventiv, după ce, în aceeaşi zi, s-a dat în spectacol, făcând derapaje controlate pe bulevardul Dacia la volanul unui autoturism neînmatriculat şi fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe numele şoferului a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a liniştii publice, conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice şi aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu